Geen keuze is ook een keuze?

dame die bord vasthoudt met daarop: 1.choice, 2.chance, 3.change

k heb iets met spreuken of gezegdes. Sommige gebruik ik al sinds mijn jeugd en regelmatig kom ik ook weer andere spreuken of gezegdes tegen die voor mij betekenisvol zijn. Zo las ik onlangs het gezegde van de Amerikaanse filosoof William James. Hij zegt: “Als je een keuze moet maken en niet maakt, is dat op zich al een keuze.

Het al of niet maken van keuzes houdt mij bezig. Immers, ik loop er zelf ook tegenaan dat het best moeilijk kan zijn. Wat zorgt ervoor dat als we iets anders willen, toch geen keuze maken waardoor alles bij het oude blijft? Geen keuze, is immers ook een keuze. Begrijp mij goed, dat is ook prima!

Tijdens loopbaantrajecten merk ik dat mensen het heel fijn vinden als ze kunnen aangeven wat ze eigenlijk willen. We maken een stappenplan met een helder doel. De uitvoering van zo’n plan vraagt om moed omdat vaak noodzakelijk is ingrijpende keuzes te maken. Regelmatig ontstaat vertraging bij de uitvoering van het plan. Twijfel steekt de kop op door angst voor de consequenties. Soms worden we beïnvloed door anderen en/of ontbreekt het aan zelfvertrouwen. Als we dan niet uitkijken, komt de trein tot stilstand en kan er een mooie kans voorbij gaan.

niet meegaan betekende dat ik werkloos werd en ik een nieuwe baan moest zoeken

Ik herken ook zo’n moment. Jaren geleden kreeg ik te maken met een reorganisatie. Door het aantal dienstjaren hoefde ik mij eigenlijk geen zorgen te maken. Ik moest alleen maar op een andere locatie gaan werken. Mijn reistijd nam daardoor wel enorm toe. En dat wilde ik niet.

De twijfel sloeg toe. Immers, niet meegaan betekende dat ik werkloos werd en ik een nieuwe baan moest zoeken. Wie zou mij nog in dienst willen nemen? Ik had al jaren niet meer gesolliciteerd. Help! Ik moest een keuze maken.

Ik volgde toen mijn gevoel en niet mijn verstand. Ik liet mij niet leiden door de angst omdat angst vooral een slechte raadgever is. Het verlangen om een nieuwe weg in te slaan was te groot. Ik wilde deze kans benutten en waagde de sprong in het diepe.

Natuurlijk kunnen we besluiten geen keuze te maken alleen dan bereiken we niet het gewenste doel. Mijn advies is dan ook; volg je gevoel en toon een beetje moed. Ik sluit mijn verhaal dan ook af met de spreuk ‘pas als je moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou’.

"Ik ben vooral dankbaar voor dit loopbaantraject en zou mezelf voor de kop slaan als ik met de resultaten hiervan niet verder zou gaan"

"Ik zit nu beter in mijn vel en weet waar ik naar op zoek wil gaan en begin relaxter naar de toekomst te kijken. De gesprekken verliepen op een rustige manier en gaven mij vertrouwen"

"Helma is geïnteresseerd, stelt goede vragen, vraagt door en is op zijn tijd kritisch. Ik vond het een prettige manier van werken. Het traject valt of staat wel met de eigen inzet en inbreng"

"Het was een oase van rust als ik bij jou kwam, jouw oprechte interesse in mij en wat er speelde in mijn leven, voelde vertrouwd en niet zakelijk. Ik ging altijd lichter, rustiger en positiever de deur uit dan ik kwam"

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie