Sta zelf aan het roer

zeilschip op het water met op de voorgrond het houten stuurwiel en bovenin de giek die naar voren wijst
sta zelf aan het roer

Ongemerkt hebben we het vaak over wat we allemaal wel of niet moeten. Het woord ‘moeten’ gebruikte ik te pas en te onpas. Ik werd mij hiervan bewust tijdens de opleiding tot loopbaancoach doordat mijn docent mij hierop wees. Ik was natuurlijk niet de enige. We maakten er grapjes over en thuis werd het ook een hot onderwerp. Zodra iemand het woord moeten maar gebruikte zeiden we tegen elkaar; hoezo moeten….. Wat raar toch dat ik het woord willen bijna niet over mijn lippen kreeg.

Het voelt zo krachtig om iets te willen en niet te moeten

Toen ik daarover ging nadenken kwam ik tot de conclusie dat moeten een gevoel van dwang oproept en dat voelt niet fijn, terwijl willen juist zorgt voor het gevoel van; dit is leuk. Het voelt zo krachtig om iets te willen en niet te moeten. Moeten voelt namelijk opgelegd terwijl willen vanuit jezelf komt. Je staat aan het roer van je eigen schip.

Ik werd mij steeds bewuster van het verschil tussen willen en moeten en ging er ook op letten bij andere mensen. Het viel mij op dat heel veel mensen het woord moeten voorin de mond hebben. Daarbij viel het mij op dat als dingen niet gedaan werden het makkelijk was de schuld bij een ander te leggen.

Met die wetenschap ben ik mij meer gaan focussen op wat ik wil zodat ik inderdaad de stuurman van mijn schip werd. Op het moment dat iets niet gedaan wordt, kan ik alleen maar naar mijzelf kijken. Dit is soms best confronterend want het voelt best veilig om de schuld buiten mijzelf te leggen. Gelukkig word ik daar nog wel eens op gewezen en kan ik de ingezette koers weer voortzetten.

Ik zal niet ontkennen dat ik het nooit meer moeten zeg. Iets wat je jaren gebruikt is behoorlijk ingesleten. Ik ben mij er in ieder val van bewust en soms nog onbekwaam. De wil om hierin het roer om te gooien en de ingeslagen koers te volgen is groot en ik ga ervan uit dat ik uiteindelijk onbewust bekwaam word. Wellicht roept dit bij jullie hetzelfde gevoel op en raad ik je aan ook zelf aan het roer te gaan staan.

"Ik ben vooral dankbaar voor dit loopbaantraject en zou mezelf voor de kop slaan als ik met de resultaten hiervan niet verder zou gaan"

"Ik zit nu beter in mijn vel en weet waar ik naar op zoek wil gaan en begin relaxter naar de toekomst te kijken. De gesprekken verliepen op een rustige manier en gaven mij vertrouwen"

"Helma is geïnteresseerd, stelt goede vragen, vraagt door en is op zijn tijd kritisch. Ik vond het een prettige manier van werken. Het traject valt of staat wel met de eigen inzet en inbreng"

"Het was een oase van rust als ik bij jou kwam, jouw oprechte interesse in mij en wat er speelde in mijn leven, voelde vertrouwd en niet zakelijk. Ik ging altijd lichter, rustiger en positiever de deur uit dan ik kwam"

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie